Chcem konzultáciu

Prechladnuté deti v škôlke

Začína obdobie prechladnutia, nádchy a kašľa. Ako presvedčiť rodičov, že ide o akútne nákazlivé ochorenie, s ktorým má dieťa zostať doma?

Jesenné počasie a pobyt v kolektíve urobia svoje. Deti začnú kýchať, smrkať, kašľať. S prechladnutím by ideálne mali zostať doma v pokojnom režime. Ale viete, ako to býva… Rodičia potrebujú chodiť do práce. A tak, často privedú deti aj s jasnými príznakmi ochorenia. A keď už si ich na vaše naliehanie nechajú doma, aj tak ich za pár dní pošlú nedoliečené späť.

nachlazená dívka s kapesníkem

Banálne prechladnutie?

Najčastejšou akútnou respiračnou infekciou je obyčajné prechladnutie. Vírus sa šíri veľmi rýchlo kvapôčkovou cestou pri rozprávaní, spievaní alebo kýchaní. Stačí niekoho poprskať. Ťažké kvapôčky navyše klesajú na zem, kde vytvárajú kontaminovaný prach. Deti ho pri hre na koberci jednoducho vdýchnu. Namiesto jedného dieťaťa je tak hneď chorá polovica škôlky.

Vírusová nádcha je priehľadná, tekutá. Deti trápia kýchanie, upchatý nos, podráždené oči, škrabanie v krku, kašeľ, únava, prípadne teplota. Prvé tri, štyri dni je vírus najviac nákazlivý. Potom sa nádcha zahustí. Ak je dieťa v kľude a efektívne smrká, stačí na vyliečenie 7 dní. Pokiaľ dieťa smrkať nevie alebo nedodržiava pokojný režim, môžu sa pridať komplikácie a doba liečenie sa predlžuje.

Bakteriálna nádcha je zafarbená do zelena alebo do hneda. Nadväzuje na prechodenú alebo nedoliečenú vírusovú infekciu a je vhodné s ňou navštíviť lekára. Pokiaľ dieťa dostane antibiotiká, do škôlky by sa malo vrátiť najskôr na druhý deň po dobraní poslednej tabletky. Odporúča sa ale nechať ho doma ešte ďalší týždeň, aby sa jeho imunita mohla znova naštartovať.

Javí sa to ako banalita. Lenže najčastejšou komplikáciou opakovaných prechladnutí u detí predškolského veku je adenoidná vegetácia. Dieťa je zahlienené, má pootvorené ústa, nemôže dýchať nosom, zle spí, chrápe, je unavené. Zväčšená nosohltanová mandľa ovplyvňuje pohodlie dieťaťa, jeho zdravotný stav a správny vývoj reči. V takom prípade je nevyhnutné navštíviť lekára – ORL špecialistu.

Alergická nádcha zvyčajne nepostihuje deti v predškolskom veku, hoci rodičia sa na ňu radi vyhovárajú. Ak dieťa skutočne trpí alergiou, materská škola má právo požadovať potvrdenie od alergológa o tomto chronickom ochorení. Potvrdenie musí obsahovať, na čo je dieťa alergické, v akom období sa alergia objavuje a ako sa prejavuje. Platnosť potvrdenia je 1 rok. Aj alergické dieťa však môže byť choré. Ak je prechladnuté mimo obdobia alergie alebo ak má zelenú nádchu v období alergie, pošlite ho domov.


Otužovanie a dostatok pohybu sú skvelou prevenciou prechladnutia. Tipy na pohybové aktivity vonku nájdete v článku Škôlka v pohybe: Vonkajšie aktivity pre predškolské deti.


Komunikácia s rodičmi

Rodičia často tvrdia, že doma deti vôbec nekašlú, nesmrkajú… Vlastne môžu mať pravdu. Keď sú deti doma a viac-menej sa pokojne hrajú, ich príznaky nie sú tak výrazné. Rodičia ich ľahko prehliadnu alebo ignorujú. V kolektíve škôlky sú ale deti vystavené mentálnej a fyzickej záťaži, ktorá príznaky zosilní.

Vysvetlite rodičom, že dieťa môže byť nachladnuté 3 až10x ročne. Je to normálne, pretože deti predškolského veku si ešte len budujú imunitu. Rodičia by preto mali s vyššou chorobnosťou počítať a nechať ich doma až do úplného doliečenia. Škôlka nie je schopná zaistiť chorým deťom kľudový režim. Pokiaľ sa do škôlky vráti predčasne, infekcia sa môže skomplikovať alebo sa vracať častejšie.

A čo robiť, keď rodičia privedú do škôlky evidentne nachladené dieťa? Hovorte s nimi jasne a vecne. Povedzte im, že ich dieťa vykazuje známky respiračnej infekcie. Vymenujte príznaky, ktoré ako laik pozorujete. Upozornite rodičov, že s týmito príznakmi dieťa nemôžete prijať. Požiadajte ich, aby prišli, až dieťa bude úplne zdravé a bude mať ukončenú liečbu.

TIP: Zakotvite do školského poriadku konkrétne znaky, že deti do materskej školy neprijímate.

 

Nachladnuté deti môžu nakaziť ostatných, a preto do škôlky nepatria. Rešpektujú to rodičia vo vašej škôlke? Alebo vám vodia deti s jasnými príznakmi choroby? Zdieľajte s nami svoje skúsenosti na sociálnych sieťach
 
 

1. 10. 2024 | Martina Zatloukalová

Odporúčame

<strong>Prečo v škôlke vyskúšať <br/>zážitkové tvorenie </strong>
Prečo v škôlke vyskúšať
zážitkové tvorenie
Aktivity

16. 07. 2024 | Martina Zatloukalová

Viete, prečo deti rady tvoria? Nie kvôli peknému obrázku na nástenku. Baví ich ten proces, kontakt s výtvarným materiálom. Doprajte im tento zmyslový zážitok vďaka zážitkovému tvoreniu. Detail článku »

<strong>Rozhovor: V Montessori je poriadok aj priestor pre slobodu</strong>
Rozhovor: V Montessori je poriadok aj priestor pre slobodu
Aktivity Rozhovor

08. 10. 2024 | Martina Zatloukalová

Aké Montessori prvky a princípy môžete využiť aj u vás v škôlke? Spýtali sme sa Mgr. Anety Šašinovej a vedúcej učiteliek Any Doubravovej a Lenky Kunce z olomouckej materskej školy U Sila.Detail článku »

<strong>Úrazy v materskej škole</strong>
Úrazy v materskej škole
Legislatíva

18. 06. 2024 | Martina Zatloukalová

Úraz je vždy mrzutosť. Tým skôr, keď sa stane deťom práve u vás v škôlke. Pripomeňme si, ako správne postupovať v prípade školského úrazu. Detail článku »

Čo hovoria škôlky,
ktoré používajú Twigsee?

Kristýna Petráčková

Twigsee mi každodenne uľahčuje riadenie škôlky a s tým spojenú administratívu, ktorej je požehnane. Ľahko som zaučila všetkých našich pedagógov, ktorí si ju spolu s rodičmi využívajú na maximum. Team Twigsee je pohotový, a reagujú na všetky naše podnety. Ďakujeme a prajeme veľa ďalších spokojných škôlok a škôl! :)

Kristýna Petráčková
Riaditeľka
Zuzana Vacíková

Twigsee nás zaujala hneď od prezentácie vďaka ponúkanému rozsahu funkcií. Nešlo o systém, ktorý by nám riešil iba docházku alebo len matriku. Ponúkal nám možnosť mať tzv. všetko pod jednou strechou. Ako čerešnička na torte je možnosť posielať rodičom príspevky o tom, ako sa ich deti v škôlke v daný deň majú. Aplikáciu si rodičia obľúbili veľmi rýchlo. U pedagógov spočiatku prevažovala skôr obava, či im tým vedenie škôlky nechce pridávať opäť prácu naviac. Čoskoro ale zistili, že písanie príspevkov rodičom im robí radosť a tiež konečne majú prehľad o dochádzke detí aktuálne na každý deň. Twigsee zvláda snáď celú agendu potrebnú v škôlke okrem účtovníctva. Lesná materská škola skriatkovia Rozprávky, z.s., Zvole

Zuzana Vacíková
Zástupca riaditeľa
Michelle Specht

Skvelá zákaznícka podpora! Akémukoľvek problému sa dostane okamžitej pozornosti a aj obchodní zástupcovia sú veľmi ochotní pomôcť.

Michelle Specht
Riaditeľka
Helena Zdrubecká

S aplikaciou Twigsee začíname, oslovila ma ponuka. Predovšetkým časová úspora. Môžem využiť čas zmysluplnejšie než je administratíva a to smerom k deťom. Cením si profesionality tímu. Pán Med nám kvalitne zdôvodnil všetky naše otázky. Nadchla ma forma zápisu nových detí, dochádzky a hlavne spojenie učiteliek s rodičmi, ktoré nenaruší priamu prácu s deťmi. Pred uzatvorením zmluvy sme si porovnali ponuku podobných aplikácii a prišli sme k názoru, že aplikácia Twigsee poskytuje najkomplexnejšiu ponuku služieb pre potreby materskej školy.

Helena Zdrubecká
Riaditeľka
Linda Janichová

Aplikáciu Twigsee používame v našich Foxíkových škôlkach a jasliach už viac ako rok. Aplikáciu používame na oznamovanie dôležitých informácií rodičom. Zdieľame fotografie každodenných aktivít detí a používame prieskumy, na ktoré rodičia odpovedajú rýchlejšie ako pri osobnom stretnutí. Máme prehľad o tom, koľko detí v daný deň príde, aby sme mohli plánovať a prispôsobiť denný program. Rodičia si aplikáciu obľúbili najmä preto, že majú okamžité informácie o tom, čo sa v škôlke/jasliach deje, môžu si pozrieť množstvo fotografií a niekoľkými kliknutiami môžu svoje dieťa ospravedlniť na potrebný čas.

Linda Janichová
Riaditeľka
Zuzana Černá

Úžasná aplikácia, ktorá od začiatku školského roka (kedy sme ju začali novo používať) zrýchlila, sprehľadnila a skvalitnila komunikáciu medzi materskou školou a rodičmi. Naviac neuveriteľne uľahčuje prácu všetkému personálu. Nadšenie z aplikácie panuje aj na strane rodičov.

Zuzana Černá
zástupkyňa riaditeľky
Tereza Dvořáková

Twigsee je skvelá inovatívna aplikácia, ako pre mňa, ako pre riaditeľku, tak aj ako matku. Konečne aplikácia, ktorá všetkým uľahčí prácu s administratívou ohľadom MŠMT, tak i MPSV a naviac veľmi prehľadne a intuitívne. Komunikácia s Twigsee tímom je úplne bezkonkurenčná, všetky otázky ohľadom aplikácie a jej funkcií mi vždy ochotne vysvetlili, kedykoľvek som potrebovala. Ako matka oceňujem prehľadné informácie týkajúce sa môjho dieťaťa, každý deň tak mám prehľad o jeho aktivitách a dôležitých informáciách v škôlke zo strany učiteľa aj vedenia. Aplikáciu určite odporúčám všetkým riaditeľom aj rodičom!

Tereza Dvořáková
riaditeľka
Michaela Možiešíková

Konečne sme zrušili podpisové archy pre všetky prihlášky, galériu na Rajčeti aj zabúdánie rodičov na program škôlky. Rodičia naviac vedia, čo sa v škôlke deje a sú tak omnoho šťastnejší a kľudnejší, nám odpadlo neustále vysvetľovanie a opakovanie rovnakých vecí. Ďakujeme.

Michaela Možiešíková
zástupca riaditeľa
Lucie England

Twigsee si nás získalo od prvých okamihov, kedy sme s ním začali pracovať. Umožní Vám viesť si všetko o škôlke prehľadne, na jednom mieste. Twigsee budete milovať, pretože Vám uľahčí administratívu, zrýchli a zefektívni komunikáciu s rodičmi a vzbudí nadšenie ako u Vašich pedagógov, tak aj u rodičov! Veľmi si tiež cením skvelej podpory zo strany tímu Twigsee, ktorý je vždy pripravený riešiť naše otázky, priania aj požiadavky. Skrátka, Twigsee môže bez váhania a výhrad jedine odporučať.

Lucie England
Riaditeľka
Jan Vodrážka

Zo začiatku som bol trochu skeptický, ale fungujeme už mesiac a pol bez jediného problému, máme cez 50 reakcií od rodičov a doslova všetky sú pozitívne. Naviac si rodičia začali konečne uvedomovať, čo pre nich naši učitelia robia a nielen, že ich menej zaťažujú všemožnými požiadavkami, sami nám dokonca ponúkajú pomoc, vozia hračky, firemné darčeky alebo med z Moravy. Sme nadšení a objednávame Twigsee aj pre našu druhú pobočku v Průhoniciách.

Jan Vodrážka
Riaditeľ
Dominika Hájková

Aplikáciu Twigsee používa škôlka Malvína už viac ako pol roka. Je nám veľkým pomocníkom. Vďaka profilom detí máme prehľadný zoznam o všetkých dôležitých informáciách, ktoré sa ich týkajú. Komunikácia s rodičmi je vplyvom Twigsee o dosť jednoduchšia. Môžeme im zdieľať fotografie zo škôlky, keď potrebujeme poslať nejakú informáciu, stačí napísať príspevok a vybrať, kto túto správu dostane. Ušetrí nám to tak veľa práce, keď nemusíme informovať každého rodiča zvlášť. Čo si však nemôžeme vynachváliť, je prehľadná dochádzka. Sama nám ukáže počet prítomných, či ospravedlnených detí alebo naopak upozorní na to, kto odchádza po obede. Za našu škôlku aplikáciu veľmi odporúčame a team ľudí, ktorí ju vytvorili, sú profesioáli v tom, čo robia. Na každú našu otázku obratom reagujú a vždy sú nám nápomocní.

Dominika Hájková
zástupca riaditeľa
Pán Jimmy

Dobrý deň, s Twigsee je to zatiaľ dobré. Podarilo sa nám vytvoriť triedy a nahrať mená študentov. Mená učiteľov už boli zdieľané a veríme, že do budúceho týždňa by sme mohli rozbehnúť aj ďalšie funkcie. Ďakujeme všetkým.

Pán Jimmy
System Manager, Greenwood Groove Academy, Kenya

Už máte účet?Prihlásiť sa

Kontakt

povinné polia *