Chci konzultaci

Rozhovor:
V přírodě jsou děti šťastné

Zajímá vás, jak to doopravdy chodí v alternativní školce? Průvodkyně a metodička domácího vzdělávání Mgr. Eliška Píštělková nás nechala nahlédnout do lesního klubu Průzkumníci.Jaká byla Vaše cesta k lesnímu klubu?

Vlastně jsem nikdy nemyslela, že budu pracovat s malými dětmi – vystudovala jsem učitelství francouzského jazyka a společenských věd pro 2. stupeň ZŠ a SŠ. K předškolnímu vzdělávání jsem se dostala až s vlastními dětmi. Syn má vývojovou dysfázii a já jsem si nedokázala představit, jak se ve státní školce zařadí do kolektivu.

výuka dětí v přírodě

Tak jsem se zeptala na sociálních sítích, kdo se mnou chce tvořit komunitní školku. Dala jsem dohromady skupinu rodičů s respektujícím přístupem. Sehnali jsme sdílené prostory, učili jsme se průvodcovat, poznávali jsme se navzájem. Za rok z toho vznikla skutečná komunitní školka Lesní kvítka. Všichni rodiče byli do jejího chodu nějak zapojeni. To se po čase ukázalo jako náročné, takže jsem se spolu s kolegyní ujala vedení. A když naše děti začaly odrůstat a odcházet do školy, otevřeli jsme se veřejnosti jako lesní klub Průzkumníci.

 
Jaký je Váš lesní klub?

Lesní klub Průzkumníci najdete v Praze Dubči. Důležité je pro nás být venku v přírodě, kde jsou děti šťastné. Necháváme dětem prostor pro volnou hru, ale máme i řízený vzdělávací program. Nabízíme rodinnou atmosféru, bezpečné prostředí a respektující přístup. Dáváme dětem volnost v rámci stanovených hranic.

Ideální cesta do Průzkumníků vede přes naše dopolední kroužky Lesní kvítka. Jsou přístupné veřejnosti a děti na ně chodí spolu s rodiči. Je to prostor pro adaptaci a navazování vztahů. Přechod do klubu je pak mnohem jednodušší. Děti už znají průvodkyně a prostředí, my zase známe je a jejich rodinu. Stojí nás to hodně energie, ale vrací se nám to.

 
Kolik dětí v klubu máte?

Denní kapacita je 15 dětí. Ráda si s dětmi povídám, takže za mě je ideál tak 12 dětí. Celková kapacita je pak o něco vyšší a je plně obsazená. Děti chodí 2x až 5x týdně. Aby byl v docházce přehled, používáme Twigsee, které za nás sleduje absenci, omluvenky a náhrady.

 
Kde máte zázemí?

Používáme klubovnu místního turistického oddílu. Je to jedna místnost vytápěná kamny, s tekoucí vodou a záchodem. Je útulná, ale moc času v ní trávit nechceme. Hodí se za deště nebo v zimním období, když se potřebujeme usušit, zahřát, odpočinout si, tvořit.

Jelikož nemáme provozní zaměstnance, jsme zároveň kuchařky i uklízečky. Když přivezou jídlo, musíme ho nachystat a potom umýt nádobí. Uklízíme, opravujeme pískoviště. Když potřebujeme zařídit něco většího, třeba naštípat dříví na topení, požádáme o pomoc rodiče.

 

výuka dětí v přírodě
výuka dětí v přírodě
výuka dětí v přírodě
výuka dětí v přírodě

Jak vypadá vzdělávací program v lesním klubu?

Registrované lesní školky musí splňovat náležitosti podobně jako mateřská škola. Náš lesní klub registrovaný není, protože si chceme zachovat autonomii, dělat si to podle sebe a podle potřeb dětí.

Není to ale jen o lítání po venku. Máme týdenní plány, tematicky přizpůsobené koloběhu roku. Každý týden se sejdeme na poradě a řekneme si, jaké téma bude následovat. Zároveň máme velkou volnost. Tento rok je příroda hodně posunutá, takže jako průvodkyně můžeme pružně reagovat na aktuální situaci bez ohledu na plán.

Náš denní program se odehrává v těsném kontaktu s přírodou. Až nás pak samotné překvapí, kolik toho děti v šesti letech vědí o vývoji žab, o stěhovavých ptácích nebo o listnatých stromech. Nemají to naučené, všechno to mohly pozorovat a zažít.

 
Dáte nám tip, co v přírodě pozorovat teď v červnu?

V červnu a v létě děti fascinují vývojové cykly. Berušky, motýli, žáby… Takže na louce hledáme housenky, pozorujeme larvy berušek, zajdeme za včelařem, sledujeme pulce.

 
Během dne toho asi hodně nachodíte. Nestěžují si děti na bolavé nožičky?

Děti většinou znají naše trasy už z dopoledních kroužků a nemají s nimi problém. Navíc je postupně od září „rozcházíme“, až ujdou třeba 5 km. Letos máme velkou skupinu předškoláků a ti ujdou kilometry a kilometry. A bez řečí, prostě je to baví.

Spousta dětí obvykle „letí“ dopředu, to pak máme předem smluvená čekací místa. Když se někomu naopak jít nechce, motivuju ho proužky krepáku, které drží v ruce a nechá je za sebou vlát jako křídla.

 
Jak je to u Vás s přípravou na školu?

Jednou týdně máme předškolní přípravu. Pokud děti potřebují rozvíjet některou dovednost, pracujeme s nimi individuálně během dne. Zrakovku, sluchovku nebo skládání řad můžeme dělat i v lese. Může se stát, že děti z lesního klubu nemají tak vypsanou ruku. Letos ale máme partu, která pořád kreslí. Každé dítě má také šanon, do kterého zakládáme jeho tvorbu. Předškoláci si ho pak berou s sebou do školky k ověřování úrovně dovedností.

Děti z klubu jsou připravené hlavně prakticky. Učí se vnímat své potřeby a postarat se o sebe. Skoro celý den si nosí batůžek. Automaticky si myjí ruce, samy se obslouží v jídle i v pití. Už jenom to, že si musí umět zavřít lahvičku tak, aby jim pití nevyteklo do batůžku! Většinou se samy rozhodují, jestli jim je horko nebo zima, a podle toho se oblečou. Je až neskutečné, jak už čtyřleté děti dokážou být samostatné.

 
Jak máte v klubu nastavená pravidla a zásady bezpečnost?

Bez hranic a dodržování pravidel by to nefungovalo. Tak třeba máme místa, kde na sebe čekáme. Máme pravidlo, že na sebe musíme neustále vidět. Děti si mohou sbírat klacky, ale jen do určité velikosti. Mohou lézt na stromy, ale jen do takové výšky, která je přijatelná pro průvodkyni.

Dáváme dětem prostor budovat vztahy, domlouvat se a řešit problémy. V klubu máme hodně kluků a dovolujeme jim mezi sebou bojovat. Důležité je tady pravidlo stop, které hru zastaví. Mého syna po příchodu do školy překvapilo, že děti z jiného prostředí tohle pravidlo neznají.

 
Co Vám lesní klub dal a jak Vás změnil?

Já i ostatní průvodkyně v týmu jsme mámy. Jak se prodlužovala doba na rodičovské, bylo pro nás důležité, že se můžeme realizovat i mimo mateřství. Dělaly jsme to pro svoje děti, ale viděly jsme v tom i vyšší smysl. Jsou mezi námi učitelky, psycholožky, ekonomky a každá tu našla uplatnění.
Co se týče mě osobně, stala se ze mě outdoorová máma. Mým pracovním úborem jsou tepláky a jsem specialistka na sledování počasí. Nejsem expert na přírodu a ani to není potřeba, objevuju ji společně s dětmi.

 
Děkuji za rozhovor.
 
 

2. 7. 2024 | Martina Zatloukalová

Doporučujeme

<strong>Rozhovor: Dětem se odpoledne ani nechce domů, to je vyznamenání</strong>
Rozhovor: Dětem se odpoledne ani nechce domů, to je vyznamenání

16. 04. 2024 | Martina Zatloukalová

Když vám zřizovatel vychází vstříc, to je pak radost pracovat. O výhodách spolupráce i výzvách vedení firemní školky jsme si povídali s Mgr. Martinou Schoříkovou, ředitelkou Univerzitní mateřské školy Hrášek Mendelovy univerzity v Brně. Detail článku »

<strong>Rozhovor: Centra aktivit jsou klíčem k přirozené individualizaci ve školce</strong>
Rozhovor: Centra aktivit jsou klíčem k přirozené individualizaci ve školce

06. 08. 2024 | Martina Zatloukalová

Slyšeli jste už o centrech aktivit? Na jejich fungování a na principy programu Začít spolu jsme se zeptali Ivety Pasákové a Dity Hrudové z neziskové organizace Step by Step ČR. Detail článku »

<strong>Jak pracovat s dětským smutkem a vztekem</strong>
Jak pracovat s dětským smutkem a vztekem

28. 05. 2024 | Martina Zatloukalová

Smutek a vztek k životu patří stejně jako jiné emoce. Ve školce se s nimi setkáváte několikrát denně. Buďte dětem laskavým průvodcem a pomozte jim zvládat emoční bouře. Detail článku »

Co říkají školky,
které používají Twigsee?

Kristýna Petráčková

Twigsee mi každodenně usnadňuje řízení školky a s tím spojenou administrativu, které je požehnaně. Snadno jsem zaučila všechny naše pedagogy, kteří si jí spolu s rodiči užívají na maximum. Team Twigsee je pohotový, a reagují na všechny naše podněty. Děkujeme a přejeme spoustu dalších spokojených školek a škol! :)

Kristýna Petráčková
Ředitelka
Linda Janichová

Aplikaci Twigsee používáme v našich Foxíkových školkách a jeslích již více než rok. Prostřednictvím aplikace sdělujeme rodičům důležité informace. Sdílíme fotky dětí z každodenních činností, využíváme ankety, na které nám rodiče reagují rychleji než při osobním kontaktu. Máme přehled o tom, kolik nám v daný den přijde dětí a můžeme tak plánovat i upravovat program dne. Rodičům se na aplikaci líbí zejména to, že mají okamžité informace o dění ve školce/jeslích, vidí spousty fotek a mohou své dítě během pár kliknutí omluvit na dobu, na kterou potřebují. Aplikace Twigsee reaguje na potřeby našich školek a jeslí, její ovládání je pro učitele, chůvy i rodiče rychlé a snadné. S aplikací Twigsee jdeme zkrátka s dobou.

Linda Janichová
Ředitelka
Zuzana Vacíková

Twigsee nás zaujala hned od prezentace díky nabízenému rozsahu funkcí. Nešlo o systém, který by nám řešil jen docházku nebo jen matriku. Nabízel nám možnost mít tzv. vše pod jednou střechou. Jako třešnička na dortu je možnost zasílat rodičům příspěvky o tom, jak se jejich děti ve školce ten den mají. Aplikaci si rodiče oblíbili velice rychle. U pedagogů z počátku převažovala spíše obava, zda jim tím vedení školky nechce přidávat opět práci navíc. Brzy ale zjistili, že psaní příspěvků rodičům jim dělá radost a také konečně mají přehled o docházce dětí aktuálně na každý den. Twigsee zvládá snad celou agendu potřebnou ve školce kromě účetnictví. Lesní mateřská škola skřítka Pohádky, z.s., Zvole

Zuzana Vacíková
zástupce ředitele
Michelle Specht

Skvělá zákaznická podpora! Jakémukoli problému se dostane okamžité pozornosti a také obchodní zástupci jsou velmi ochotní pomoci.

Michelle Specht
ředitelka
Helena Zdrubecká

S aplikací Twigsee začínáme, oslovila mě nabídka. Především časová úspora. Mohu využít čas smysluplněji než je administrativa a to směrem k dětem. Cením si profesionality týmu. Pan Med nám kvalitně zdůvodnil veškeré naše dotazy. Nadchla mě forma zápisu nových dětí, docházky a hlavně spojení učitelek s rodiči, které nenaruší přímou práci s dětmi. Před uzavřením smlouvy jsme si porovnaly nabídku obdobných aplikací a došly jsme k názoru, že aplikace Twigsee poskytuje nejkomplexnější nabídku služeb pro potřeby mateřské školy.

Helena Zdrubecká
ředitelka
Jan Vodrážka

Ze začátku jsem byl trochu skeptický, ale fungujeme druhým rokem, máme přes spoustu reakcí od rodičů a doslova všechny jsou pozitivní. Navíc si rodiče začali konečně uvědomovat, co pro ně naši učitelé dělají a nejen, že je méně zatěžují všemožnými požadavky, sami nám dokonce nabízejí pomoc, vozí hračky, firemní dárečky nebo medy z Moravy. Jsme nadšení a objednáváme Twigsee i pro naši druhou pobočku v Průhonicích.

Jan Vodrážka
ředitel
Michaela Možiešíková

Konečně jsme zrušili podpisové archy pro všechny přihlášky, galerii na Rajčeti i zapomínání rodičů na program školky. Rodiče navíc vědí, co se ve školce děje a jsou tak mnohem šťastnější a klidnější, nám odpadlo neustále vysvětlování a opakování stejných věcí. Děkujeme.

Michaela Možiešíková
zástupce ředitele
Zuzana Černá

Úžasná aplikace, která od začátku školního roku (kdy jsme ji začali nově používat) zrychlila, zpřehlednila a zkvalitnila komunikaci mezi mateřskou školou a rodiči. Navíc neuvěřitelně usnadňuje práci veškerému personálu. Nadšení z aplikace panuje i na straně rodičů.

Zuzana Černá
zástupkyně ředitelky
Lucie England

Twigsee si nás získalo od prvních okamžiků, kdy jsme s ním začali pracovat. Umožní Vám vést si vše o školce přehledně, na jednom místě. Twigsee budete milovat, protože Vám usnadní administraci, zrychlí a zefektivni komunikaci s rodiči a vzbudí nadšeni jak u Vašich pedagogů, tak u Vašich rodičů! Velmi si také cením skvělé podpory ze strany týmu Twigsee, který je vždy připraven řešit naše dotazy, přání i požadavky. Zkrátka Twigsee mohu bez váhání a výhrad jedině doporučit.

Lucie England
Ředitelka
Tereza Dvořáková

Twigsee je skvělá inovativní aplikace, jak pro mě, jakožto ředitelku, tak i jako matku. Konečně aplikace, která všem ulehčí práci s administrativou ohledně MŠMT, tak i MPSV a navíc velice přehledně a intuitivně. Komunikace s Twigsee týmem je naprosto bezkonkurenční, všechny dotazy ohledně aplikace a jejích funkcí mi vždy ochotně vysvětlili, kdykoli jsem potřebovala. Jako matka oceňuji přehledné informace týkající se mého dítěte, každý den, tak mám přehled o jeho aktivitách a důležitých informacích ve školce ze stran učitelů i vedení. Aplikaci určitě doporučuji všem ředitelům i rodičům!

Tereza Dvořáková
ředitelka
Dominika Hájková

Aplikaci Twigsee používá školka Malvína už více než rok. Je nám velkým pomocníkem. Díky profilům dětí máme přehledný seznam o všech důležitých informacích, které se jich týkají. Komunikace s rodiči je vlivem Twigsee o dost jednodušší. Můžeme jim sdílet fotografie ze školky, když potřebujeme předat nějakou informaci, stačí napsat příspěvek a vybrat, kdo tuto zprávu dostane. Ušetří nám to tak spoustu práce, když nemusíme informovat každého rodiče zvlášť. Co si ovšem nemůžeme vynachválit, je přehledná docházka. Sama nám ukáže počet přítomných, či omluvených dětí nebo naopak upozorní na to, kdo jde po obědě. Za naši školku aplikaci velmi doporučujeme a team lidí, kteří ji vytvořili, jsou profesionálové v tom, co dělají. Na každý náš dotaz obratem reagují a vždy jsou nám nápomocní.

Dominika Hájková
zástupce ředitele
Pan Jimmy

Dobrý den, s Twigsee je to zatím dobré. Podařilo se nám vytvořit třídy a nahrát jména studentů. Jména učitelů již byla sdílena a věříme, že do příštího týdne by mohlo jít o něco jiného.

Pan Jimmy
Greenwood Groove Academy

Máte již účet?Přihlásit se

Kontakt

povinná pole *